O meni

Biografija

Miha Renčelj – pianist, avtor in učitelj

Začetki

Miha Renčelj, rojen 1. 4. 1981 v Ljubljani, je na svojo glasbeno pot stopil pri sedmih letih, ko sta s sestro od babice dobila prvi klavir. Sledil je vpis v glasbeno šolo, kjer je redno nastopal na šolskih nastopih, udeležil pa se je tudi 21. Slovenskega tekmovanja mladih glasbenikov v Celju leta 1992.

V času obiskovanja OŠ Hinka Smrekarja v Šiški je pogosto spremljal šolski pevski zbor, s katerim je nastopil tudi v Slovenski filharmoniji.

V času obiskovanja Gimnazije Poljane je redno nastopal na šolskih kulturnih prireditvah, na klavirju pa je z nekaj avtorskimi skladbami nastopil tudi na stoti obletnici gimazije, ki jo je iz Gallusove dvorane Cankarjevega doma prenašala tudi takratna TV Pika.

21. Slovensko tekmovanje mladih glasbenikov v Celju 24.3.1992
21. Slovensko tekmovanje mladih glasbenikov v Celju 24.3.1992

Prvi srednješolski bendi in kitara

Ob številnih najstniških ljubeznih in težavah v šoli je Miha kot protiutež klasični glasbi začutil potrebo po raziskovanju Rock glasbe in svojega drugega instrumenta – kitare. Na Poljanski Gimnaziji je med šolskimi odmori pogosto igral kitaro in prepeval skladbe skupin Led Zeppelin, The Doors in Guns n’ Roses, formirali pa so se tudi prvi srednješolski bendi. 

V pozni adolescenci je sodeloval v različnih bendih, med drugim v skupini  Anavrin in malo kasneje v skupini Dayout, v katerih si je nabiral številne izkušnje na številnih slovenskih odrih in festivalih, posneli pa so tudi nekaj videospotov.

Miha je zaključil 9 razredov klavirja na GŠ Franca Šturma pri prof. Kazimiri Gale, po končani maturi pa se je vpisal na študij psihologije na Filozofski fakulteti v Ljubljani.

Zgodnja ljubezen do kitare, 1998, Foto: Iva Stanič

Na razpotju

Po opustitvi študija psihologije se je znašel na razpotju. Poklicno pot je začel iskati predvsem v glasbi. Začel je raziskovati glasbeno kompozicijo, songwriting in napisal svoje prve skladbe.

Sledilo je sodelovanje s producentom Petrom Penkom, od katerega se je učil osnov glasbene produkcije, ustvarila pa sta glasbo tudi za par gledaliških predstav in glasbenih projektov. 

Prav tako je začel sodelovati s producentom Žigo Rangusom in skupino Intimn Frizurn. Uvrstili so se na kompilacijski zgoščenki Val 09 in  Rokerji pojejo pesnike 5. Sodelovanje se je nadaljevalo tudi kasneje, ko je Žiga stopil na samostojno pot s projektom Raane.

Malo kasneje se je s skupino Lejla & Don’t Quit The Band uvrstil v finale televizijskega šova Glasborola. Od tu naprej se je vedno bolj spogledoval s pisanjem lastnih skladb in vokalnim glasbenim izrazom.

 

 

Na razpotju
Na razpotju, Želežničarski muzej, 2008, Foto: Luka Grilc

Spogledovanje z vokalno glasbo

V sodelovanju z bobnarjem, tolkalistom in aranžerjem Luko Kuharjem, s katerim sta se spoznala na glasbeni turneji po Skandinaviji, je na slovenski kulturni dan leta 2010 izdal svoj prvi single, uglasbljeno Prešernovo besedilo Povodni mož.  Skladbo je leta kasneje Gorenjski muzej uvrstil na svojo razstavo Prešeren v popularni glasbi, nemalokrat pa je z njo nastopil na tradicionalni vsakoletni prireditvi prešernovih recitacij ob kulturnem dnevu.

Spogledovanje z vokalno glasbo se je nadaljevalo, saj se je leta 2012 z avtorsko skladbo Ljubljana uvrstil na Festival slovenskega šansona, kar je bil njegov prvi vokalni televizijski nastop. Čez dve leti je sledila uvrstitev na Slovensko popevko 2014, kjer je z velikim revijskim orkestrom RTV Slovenija predstavil  skladbo V mojem starem klobuku. Plodno sodelovanje z Luko Kuharjem je leta 2018 rodilo tudi pesem Hollywood, za katero je posnel tudi videospot.

Nastop na Slovenski popevki 2014, Foto: Žiga Culiberg
Nastop na Slovenski popevki 2014, Foto: Žiga Culiberg

Ambientalna glasba

Miha je ogromen del svoje glasbene poti posvetil ustvarjanju in poustvarjanju ambientalne glasbe. Začel je v restavraciji Argentino v ljubljanskem BTC (2009 – 2012), kjer je igral predvsem glasbo argentinskega skladatelja A. Piazzolle.

Kasneje v letu 2018 je redno nastopal v  v ljubljanski Kavarni Union, kjer je ob petkovih večerih “Retro Piano” igral glasbo legendarnih slovenskih skladateljev iz t. i. zlate dobe Slovenske popevke šestdesetih in sedemdestih let.

Miha Renčelj kavarna Union Plakat
Promocijski plakat za večere "Retro Piano" v ljubljanski Kavarni Union, 2018, foto: Luka Grilc

Delovanje v kulturi

Eno izmed plodnejših je tudi sodelovanje s saksofonistom in klarinetistom Zoranom Mosičem, ki je bržkone doseglo svoj vrhunec leta 2015 v Samarkandu, Uzbekistan. Skupina Balkan Rog, ki jo je Mosić ustanovil z Yeleno Istileulovo, se je v avgustu 2015 udeležila enega največjih etno festivalov na svetu Sharq Taronalari X.  Skupina je na festivalu, ki je na sporedu vsake dve leti in je financiran s strani organizacije Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo – UNESCO, prvič v zgodovini predstavila državo Slovenijo.

V začetku leta 2016 je Miha začel delovati kot samozaposleni v kulturi v specializiranih dificitarnih poklicih instrumentalist, skladatelj in aranžer.

Nastop na festivalu Sharq Taronalari v Samarkandu (UZB), 2015
Nastop na festivalu Sharq Taronalari v Samarkandu (UZB), 2015

Televizijski nastopi

Miha je mnogokrat sodeloval z RTV Slovenija. Poleg omenjenih nastopov na Slovenski popevki in Festivalu slovenskega šansona je nastopal v oddajah Od blizu in Dobro jutro.

Voditeljica Vesna Milek ga je kar nekajkrat povabila v svojo oddajo, kjer je ob različnih priložnostih spremljal glasbene goste: tenorista Janeza Lotriča pri operni ariji Nessum Dorma (G. Puccini), kontratenorista Žigo Laknerja pri Pesmi sužnjev (G. Verdi), igralca Marka Mandiča pri recitaciji Baudelairjeve poezije, pevko Heleno Blagne pri pesmi Dež skupine Demolition group, včasih pa je nastopil tudi sam.

V oddaji Dobro jutro je julija 2018 na povabilo voditeljice Ane Tavčar za klavirjem v živo predstavil svojo pesem Hollywood.

Izvedba operne arie Nessum Dorma s tenoristom Janezom Lotričem v oddaji Od blizu, 2016, foto: RTV Slovenija

Collective Keys

Januarja 2017 prvič iz svojega doma začne izvajati projekt Collective Keys. Gre za projekt t. i. Live Stream-ov svobodnih klavirskih improvizacij, ob katerih je spodbudil svoje sledilce in poslušalce na Facebooku, da se udeležijo kreativnega procesa s podajanjem predlogov za naslov dela v komentarjih pod videom. Par dni po izvedbi je med danimi predlogi izbral tistega, ki se mu je zdel za posamezno improvizacijo najbolj primeren.

Med januarjem in avgustom 2017 je Miha na ta način izvedel 50 improvizacij, v letu 2018 pa je izdal svojo prvo ploščo Collective Keys I, na keterem je izbral 4 najboljše improvizacije iz tega niza. Med marcem in majem 2020 je v Studiu Metro v okviru nastajanja plošče Collective Keys II  izvedel ponovnih 50 improvizacij.

Poučevanje klavirja

Miha je prvič začel poučevati klavir na glasbeni šoli NEOMUZIK, kamor ga leta 2012 povabil glasbeni kolega Pero Micić. Nadaljeval je z zasebno glasbeno šolo, kjer poučuje še danes. Med tem je poučeval tudi na britanski mednarodni šoli BIMS.

V zadjem času se je posvetil predvsem raziskovanju in izpopolnjevanju poučevanju klavirja na daljavo, čemur je posvečen tudi razdelek poučevanje.

Miha, dvorana tabor 2012. Avtor fotografije: Zoran Mosić
© Miha Renčelj / Avtorsko zaščitena vsebina
en_GB