Učenje klavirja

na daljavo

Kako poteka poučevanje klavirja na daljavo?

Programi

 

 

 

Osnovna priporočila in napotki

1. Pouk naj se izvaja v tihem in svetlem prostoru.
2. Obvezna oprema
 • instrument (analogni ali digitalni)
 • internetna povezava
 • naprava z integrirano kamero in mikrofonom (računalnik, tablica, telefon)
 • Zoom aplikacija
 • metronom (analogni ali digitalni, lahko  tudi kot aplikacija na dodatni napravi)
3. Priporočena oprema
 • zunanji mikrofon (z USB ali s klasičnim XLR priključkom v zvočno kartico)
 • zunanja USB kamera
 • zunanji monitor
 • dodatni zvočniki

 

 

Pogosta vprašanja

1.Splošna vprašanja

Kako začeti?

Vse se začne s sanjami. Vsak dan si lahko predstavljamo, kako igramo na klavir svojo najljubšo skladbo. Ko ideja dozori in se v naša srca prikrade pogum, je čas, da se lotimo dela. Mentor nam je lahko v veliko oporo, ne more pa  namesto nas opraviti dela. Začrtajmo si cilje in začnimo. Vsak dan je nov dan in nova priložnost.

Zakaj izobraževanje na daljavo "deluje"?

Med izobraževanjem na daljavo, kot ga izvajam sam, in izobraževanjem ”od blizu” ne vidim bistvene razlike. V obeh primerih se lahko zgodi dovolj kvaliteten prenos informacij, da udeleženec  napreduje in se razvija. Pomembno je torej, da se slišiva in vidiva – in nič drugega.

Preostali trije čuti, kot so vonj, otip in okus, so seveda življenjsko pomembni čuti, vendar pri poučevanju klavirja niso tako bistveni. Pri  klasičnem pouku ”od blizu” se včasih pri pedagoškem delu sicer uporablja tudi otip, vendar je v primerjavi z ušesi in očmi bistveno manjšega pomena, in ga v precejšnji meri lahko nadomestimo s pogovorom o otipu in z gestikulacijo. Mnogo bolj pomembna se mi zdita volja in disciplina dela.

Mnogi radi govorijo, da imajo raje osebni stik, jaz pa se sprašujem, zakaj pogojujejo osebni stik s fizično bližino. Poučevanje na daljavo, kot ga razumem in izvajam sam, je prav tako lahko zelo osebno. Osebni stik se po mojem mnenju zgradi predvsem skozi zaupno komunikacijo, pri čemer medij ni bistvenega pomena.

Kako je sestavljen program poučevanja klavirja?

Pouk je prilagojen posameznikovemu znanju, sposobnostim, ambicijam in željam, zato ga z učencem sestavljava sproti in skupaj. Poučevanje glasbene teorije poteka vzporedno ob poučevanju instrumenta.

Koliko moram vaditi?

Količina vadbe je odvisna od posameznikovih ambicij. Pri preverjanju znanja ne dajem ocen. Učencu z veseljem odpiram vrata v svet znanja igranja klavirja in ga opominjam na to, da je vaja koristna.

Priporočam vsaj pol ure vaje na dan, pri malo bolj ambicioznejših pa vsaj eno uro na dan.

Kaj lahko pričakujem od svojega mentorja?

Od svojega mentorja lahko pričakujem pozornost, vzpodbudo, opogumljanje in odpiranje vrat v svet znanja klavirja. Skozi ta vrata pa mora vsak vstopati sam-a.

Z drugimi besedami, učitelj ne more prehoditi te poti namesto učenca, lahko mu pa kaže pot in ga pri tem opogumlja.

Koliko svobode imam pri izbiri skladb, ki jih želim igrati?

Kot mentor se zavedam, da je motivacija nujno pomembna za posameznikov razvoj, zato težim k temu, da z udeležencem notno literaturo oz. skladbe  izbirava skupaj. Pri mlajših se ponavadi izbere učbenik, po katerem se potem izvaja izobraževanje, pri odraslih pa skladbe izbirava sproti, njihova težavnost pa je prilagojena trenutnemu posameznikovemu znanju, ambicijam, sposobnostim in okusu. Kot mentor imam zadržke predvsem pri ‘neklavirskih’ skladbah, saj jih pogosto spremlja neustrezen in pomanjkljiv (nepedagoški) notni zapis.

V čem se med sabo razlikujejo programi?

Programi se med samo razlikujejo po zakupljenem času mentorjeve prisotnosti v določenem obdobju; torej po pogostosti oz. intenzivnosti skupnega časa. Pedagoški pristop in literatura nista odvisna od programa, ker sta prilagojena vsakemu posameniku posebej.

Katere zvrsti glasbe poučujete?

Poučujem vse zvrsti glasbe, najraje pa poučujem klasične skladbe, saj jih pogosto spremlja ustrezen notni zapis. Pri zabavnejših, lahkotnejših žanrih je pogosto problem ravno nepedagoški notni zapis, ki ne vsebuje informacij o prstnem redu, dinamiki, interpretaciji in podobno. V tem primeru je treba notni zapis ustrezno opremiti in manjkajoče oznake nadomestiti. Svobodnejše žanre, ki pogosto mejijo na improvizacijo, kot so npr. jazz, blues in rock, poučujem na malo drugačen način: z učenjem akordov, lestvic in modusov –  kar pa poleg muzikaličnosti pogosto zahteva tudi precej znanja glasbene teorije.

Kaj pa pouk glasbene teorije?

Pouk glasbene teorije poteka vzporedno ob učenju instrumenta, lahko pa se z učencem dogovoriva tudi za dodatne ure, posvečene glasbeni teoriji.

V katerih jezikih poteka pouk?

Lekcije klavirja lahko potekajo v slovenščini ali v angleščini.

Ali se pri pouku klavirja uporablja beležko?

Da, pri pouku klavirja, se uporablja Google Dokument, kamor mentor piše navodila za domačo nalogo do naslednje ure. V beležki so prav tako stalni vstopni podatki za Zoom povezavo z učiteljem in dostop do Dropbox mape, ki je v skupni rabi, kjer se nahajajo skeni notne literature, ki med lekcijo služijo učitelju. Učenec med lekcijo in vadbo bere iz natiskanih not na papir.

Al se lekcije snemajo in kdo si jih lahko ogleda?

Z učenčevim privoljenjem snemam vsako lekcijo. Nato oblikujem YouTube seznam predvajanja, ki ima status ‘nenaveden’ (‘unlisted’), kar pomeni, da ga nihče ne more poiskati is pomočjo YouTube iskalnika ali nanj naključno naleteti z prebiranjem vsebin na YouTube-u.

Dostop do vsebin posnetih lekcij ima le posameznik z zapletenim YouTube linkom, to pa sva učitelj in učenec. V primeru, da gre za mlajšega učenca, je povezava do posnetih lekcij posredovana tudi njegovim skrbnikom oz. staršem.

Več o tem v dokumentu o  varstvu osebnih podatkov.

2. Tehnična vprašanja
A) Slušna komunikacija

Ali je obvezna uporaba dodatnega zunanjega mikrofona?

Ne, uporaba dodatnega zunanjega mikrofona ni obvezna, je pa priporočljiva. Mikrofoni, ki so integrirani v naše računalnike, so ponavadi optimizirani za govor, v primeru lekcij klavirja pa gre tudi za glasbo. Zaradi tega je priporočljiva uporaba dodatnega zunanjega mikrofona s širšim frekvenčnim spektrom in večjo dinamično odzivnostjo.

Priporočljiva je uporaba zunanjega USB mikrofona ali kombinacije zvočne kartice in mikrofona z XLR vhodom.

Spodaj je nekaj cenovno dostopnih primerov:

USB mikrofoni: 

XLR mikrofoni:

Zvočne kartice:

Kompleti zvočnih kartic in XLR mikrofonov:

Med časom epidemije podpirajte slovenske trgovce!

 

Ali potrebujem slušalke?

Ne, uporaba slušalk pri poučevanju klavirja na daljavo ni zaželjena, ker mora učenec slišati poleg učitelja tudi svoj inštrument. Izjema je, če ima nastavitve takšne, da v slušalkah sliši tudi svoj instrument.

Izjema so in-ear slušalke, ki podpirajo t. i. transparency mode, npr. Apple AirPods Pro ali Sony WF-1000XM3, ki jih je mogoče nastaviti tako, da delujejo podobno kot slušni aparati, torej pobirajo in predvajajo zvok iz okolice (inštrument), hkrati pa prek njih mogoče slišati tudi učitelja.

Ali potrebujem dodatne zunanje zvočnike?

Kakršnikoli dodatni zunanji zvočniki so boljši kot integrirani računalniški zvočniki. Vsekakor so priporočljivi, niso pa obvezni.

Cenovno dostopni računalniški zvočniki:

 

Kako pravilno postavim in nastavim zunanji mikrofon?

Pri uporabi zunanjega mikrofona je pomembno, da je na mestu, kjer pobira oba vira zvoka: zvok učenčevega instrumenta in zvok njegovega glasu.

Mikrofon je torej potrebno postaviti in nastaviti tako, da pobira oba vira zvoka. Pri kondenzatorskih mikrofonih z možnostjo nastavitve polaritete je to nekoliko lažje.

Kako optimiziram zvočne nastavitve v Zoom aplikaciji?

Optimizacija nastavitev v Zoom aplikaciji je pomembna. Privzete nastavitve so nastavljene za videokonference, ki večinoma ne vključujejo glasbe, ampak le govor, v primeru lekcije klavirja pa gre tudi za glasbo. V večini primerov (odvisno je od mikrofonov, ki so v uporabi) je najbolje, če nastaviš zvočne nastavitve na naslednji način:

 • posodobi Zoom aplikacijo
 • odpri zvočne nastavitve (audio settings)  Zoom aplikacije in poišči razdelek Suppress Background Noise; izmed 4 danih možnosti izberi “Low”
 • nato malo nižje v meniju Audio Settings poišči razdelek Music and Professional Audio in izberi “Show in-meeting option to “Enable Original Sound” from microphone”
 • Ob tem se ti odprejo nove možneosti: omogoči High fidelity music mode” in “Use stereo audio” (da vidiš opcijo za stereo audio, jo je potrebno predhodno omogočiti v Zoom nastavitvah profila)

Zgoraj priporočene nastavitve niso vedno optimalne, saj je zelo pomembno kakšen mikrofon je v uporabi in v kakšnem zvočnem okolju poteka pouk.

B) Vizulna komunikacija

Kam postavim kamero?

Kamera naj bo postavljena tako, da učitelj vidi učenčeve roke in hkrati tudi njegov obraz. Ponavadi je to ob strani, tam kjer pri poučevanju ‘od blizu’ ponavadi sedi učitelj, ne previsoko in ne prenizko.

Kakšna kamera je priporočljiva?

Priporočljive so HD kamere z resolucijo vsaj 720p, ki so večinoma integrirane v prenosne računalnike. Še bolj priporočljiva je dodatna USB spletna kamera (Webcam) npr. Logitech, saj imajo večinoma boljšo prilagoditev na svetlobo kot integrirane, nekatere pa ponujajo tudi polno HD resolucijo (1080p). Prav tako se ob uporabi zunanje kamere učencu razbremeni vrat, saj se mu ni treba konstantno obračati na levo ali na desno proti monitorju, da bi videl, kaj mu kaže učitelj, ker si računanik oz. monitor lahko postavi npr. na instrument. V tem primeru je potreben tudi USB podaljšek.

Ali jaz prav tako potrebujem dve kameri?

Ne, uporabo dveh kamer pri učencu odsvetujem. Če je pravilno postavljena stranska kamera, učitelj dobi dovolj informacij, da lahko oceni učenčevo tehniko, uporabo prstnega reda in podobno.

Učenec prav tako nima dovolj časa, da bi preklapljal med dvema kamerama, ker se mora fokusirati na igranje in študij klavirja.

Ali lahko pri učenju na daljavo uporabljam mobilno napravo?

Lahko, ni pa to priporočljivo in sicer zaradi premalega zaslona, ki je zaradi hkratne uporabe kamere relativno oddaljen. Na oddaljenem telefonskem zaslonu mora učenec precej ostriti oči, da bi videl, kaj mu učitelj kaže s pomočjo kamere iz ptičje perspekive. Pri tablici je ta problem nekoliko manjši.

Če se učenec vendarle odloči za uporabo mobilne naprave, priporočam landscape mode nastavitev kamere, razen v primerih zelo visokih učencev, pri katerih je priporočljivejša uporaba portrait mode nastavitve.

Ali je obvezna uporaba dodatnega zunanjega monitorja?

Uporaba dodatnega zunanjega monitorja ni obvezna, je pa priporočljiva. Ponavadi imajo prenosni računalniki HDMI izhod, na katerega je mogoče priklopiti zunanji monitor ali TV. Na ta način se učencu razbremenijo vratne mišice, saj na ta način opazujejo učitelja z glavo obrnjeni naprej in ne vstran.

Kako optimiziram video nastavitve v Zoom aplikaciji?

Poišči video nastavitve  Zoom aplikacije (video settings) in se z učiteljem posvetuješ o nastavitvah ‘enable HD’ in razmerju slike (ratio). ‘Enable HD’ ni vedno najboljša rešitev, še posebej če gre za nestabilno internetno povezavo.

C) Ostalo

Ali za učenje lahko uporabljam digitalni klavir?

Seveda, digitalni klavirji so zadovoljivi pri poučevanju začetnikov in tudi kasneje. Uporabo digitalnega klavirja bi odsvetoval le tistim, ki se pripravljajo na izpit v državnih glasbenih šolah, saj tam izpit zagotovo ne bo potekal na digitalnem klavirju.

Pri nakupu digitalnega klavirja se lahko obrnete po nasvet k učitelju.

V kateri del bivalnega prostora je najbolje postaviti spletno učilnico klavirja?

Učilnico je najbolje postaviti v najtišjem delu stanovanja, ki je najmanj zvočno onesnažen. Zvočna onesnaženost je lahko prisotna v bližini kopalnice in kuhinje (gospodinjski aparati, stroji) ali v delih stanovanja, kjer se igrajo otroci. Pri odprtih oknih je lahko problem cestni promet, v poletnem času pa tudi glasno ptičje petje.

Prav tako je zaradi delovanja kamer priporočljivo postaviti učilnico v tistem delu stanovanja, ki ima veliko zunanje dnevne svetlobe, kar je ponavadi v bližini oken.

Ali pri učenju na daljavo potrebujem metronom in kak tip metronoma?

Da, pri učenju na daljavo je metronom in poznavanje njegove uporabe izjemnega pomena, saj edino z učenčevim metronomom učitelj lahko preverja njegovo ritmično stabilnost.

Oba tipa metronomov, analogni ali digitalni metronom, sta zadovoljiva, če sta izpravna in dovolj glasna.

Uporablja se lahko tudi metronom v obliki zastonjske aplikacije, ki jo učenec instalira na mobilno napravo (ki pa v tem primeru ne more biti naprava prek katere poteka prenos). V primeru, da se odločite za to opcijo, priporočam aplikacijo Pro Metronome:

IOS        

Android

3. Administrativna vprašanja

Kako je z brezplačno uvodno uro?

Z učiteljem se je mogoče dogovoriti za brezplačno uvodno uro.

Prijavni obrazec

Koliko znaša šolnina?

Šolnina je odvisna od programa in paketa, ki ga vzamete. Informacije o višini šolanja najdete na tej spletni strani malo višje.

Kdaj lahko pričakujem izdajo računa in kdaj je rok plačila?

Rok plačila je 15. dne v mesecu za tekoči mesec nazaj.

Kdaj potekajo vpisi?

Vpisi so na začetku vsakega meseca.

Kako je z nadomeščanji?

Če učenec izostane od pouka opravičeno (v primeru bolezni ali višje sile), je potrebno pouk nadomestiti. Učitelj mora biti o odsotnosti obveščen vsaj 24 ur pred odpadlo uro, drugače učenec do nadomeščanja ni upravičen, odpadlo uro pa učitelj zaračuna.  

Izjema je nenadna bolezen, če učenec zboli čez noč ali pride iz šole bolan, takrat mora učenec ali skrbnik o tem čim prej obvestiti učitelja. Do nadomeščanja v primerih nepričakovane bolezni je učenec upravičen 1x na četrtletje (na 3 mesece).

V primeru odsotnosti učitelja, učitelj in učenec odpadlo uro nadomestita.

Kdaj poteka pouk?

Pouk poteka po tedenskem terminu, ki je stvar dogovora med učiteljem in učencem.

Ali po izobraževanju dobim potrdilo? Ali potrdilo uradno velja?

Zaenkrat pri svojem poučevanju klavirja ne izdajam potrdil. Sem pa pripravljen pomagati pri pripravah na uradni izpit v glasbeni šoli, kjer ob uspešno opravljenem izpitu dobite ustrezno spričevalo.

Kako je z izpisom?

O morebitnem izpisu je potrebno učitelja obvestiti vsaj en mesec prej. V primeru, da se izpišete predčasno preden se izteče paket, ki ste ga vzeli, je vaše plačilo obravnavano po najvišjem paketu, katerega število ur ste opravili. Več o tem v pogojih poslovanja.

Odjavni obrazec

“Med epidemijo nismo imeli druge možnosti, kot da začnemo s šolanjem na daljavo. Zahvaljujoč Mihinim izkušnjam in opremi se je to zgodilo neopazno.”

 

Julien Coustaury

Poslovnež

“Dejstvo, da imava pouk na daljavo, mi omoča, da imam redne ure, v nasprotnem jih zaradi narave mojega dela oz. menjave lokacij nebi mogla imeti.”

 

“Na začetku sem morda imel skrb ali dve, ker pouk poteka na daljavo, ampak moji dvomi so se hitro razblinili, saj Miha več kot očitno obvlada poučevanje preko optičnega kabla in sem prepričan, da kakovost zaradi tega niti malo ne trpi.
.”

 

“Miha poskrbi za vrhunsko tehnično izvedbo, kar je pri online poučevanju izrednega pomena. Najbolj mi je všeč, ker uporablja več kamer, med drugim tudi tloris kamero, tako da lahko vidiš njegove roke iz ptičje perspektive. Všeč mi je tudi, ker se lekcije snemajo in si na ta način lahko kadarkoli osvežiš spomin.”

 

“Pri učenju z Miho mi je najbolj všeč to, da pravzaprav deluje. Poučevanje na daljavo, kot ga izvaja, se od siceršnjih metod poučevanja na daljavo, kot je npr pouk v šolah, razlikuje predvsem v tem, da gre za odnos ena na ena in da je učiteljev fokus vedno stoprocenten.”

 

“Ob učenju dveh inštrumentov hkrati in usklajevanju šolskih obveznosti časa ni na pretek, zato je učenje klavirja na daljavo odlična rešitev. Poleg tega sta se Rok in Miha odlično ujela, saj je Miha zelo potrpežljiv, a vseeno strog in ne dopušča površnosti. Pri nas doma ni nihče nikoli obiskoval glasbene šole ali se učil igrati na inštrument, zato so videoposnetki učnih ur, katere si lahko otrok ali mi kadarkoli pogledamo, zelo dobrodošli. V veliko veselje pa je, da se Rok vsake naslednje ure zelo veseli in vedno na koncu pride iz sobe z velikim nasmehom in zagnanostjo za nadaljne učenje.”

 

Nina Lilek

Rokova mama

“Učenje z Miho na daljavo mi je všeč, ker se mi ni potrebno nikamor voziti, ker bom lahko delal izpite na glasbeni šoli, najbolj pa mi je všeč, da si lahko pogledam učne ure za nazaj v kolikor se česa ne spomim. Všeč mi je tudi, da me Miha kdaj nauči tudi kako skladbo, ki si jo izberem sam.”

 

“Mihov pristop je enostaven in sproščen, karkoli ti ni jasno ti pokaže! In to kar ti pokaže lahko kasneje pogledaš za nazaj kadar želiš, kolikokrat želiš!”

 

Helena Konobelj

Zobozdravnica

© Miha Renčelj / Avtorsko zaščitena vsebina
en_GB

 •    
 • Prijava na brezplačno uro

  Pri prijavi na brezplačno uro te prosim za nekaj osebnih podatkov in da odgovoriš na par vprašanj.
 • Klavir, pianino, digitalni klavir ...
 • Računalnik, telefon, tablica ...
 • Dodatna USB kamera, zunanji mikrofon, zunanji monitor, TV, zvočniki ...
 • Dan in ura
 •