Keys II

ISO PILS

Miha Renčelj: Keys II, ISO PILS
Keys II s podnaslovom ISO PILS (Isolation Piano Impro Live Stream) je drugi album iz niza “Keys”, na katerem sem ponovno izbral štiri 15-minutne klavirske improvizacije, tokrat iz obdobja prvega vala izolacije ob koronavirusni bolezni v Sloveniji, ko sem iz ljubljanskega Studia Metro v živo prek socialnega omrežja Facebook skoraj dva meseca, med 14. marcem in 7. majem 2020, vsak večer prenašal svoje igranje.
Svoje poslušalce sem vsakič povabil k sodelovanju in jih spodbudil, da že tekom izvajanja prenosa ali naknadno v obliki komentarja pod videom zapišejo svoje spontane proste asociacije, ki so mi kasneje služili kot predlogi za naslove improvizacij.

 

Odločil sem se za naslednje improvizacije:

 

Veter z lune (13:17)
27. april 2020, naslov je predlagala Ana Delin, Ptuj, Slovenija
Let kačjega pastirja (16:35)
7. maj 2020, naslov je predlagala Mojca Lavrič, Postojna, Slovenija
Rojstvo delfina (14:18)
14. april 2020, naslov je predlagal Sebastjan Kompare, Mengeš, Slovenija
V naročje metuljev (17:16)
9. april 2020, naslov je predlagala Fanika Križaj, Strahinj, Slovenija

 

61-minutni drugi album sem izdal digitalno v samozaložbi. Pod miks in mastering se podpisuje Sebastijan Duh. Zloženko digitalnega albuma lahko naročite v trgovini IKA v Ljubljani.
Poslušalce, ki so pod pretočnimi videi pustili svoje sledi, sem nedavno prosil, če lahko opišejo svoje spomine na tisti čas in kaj so jim moje improvizacije pomenile, ko ni bilo živih koncertov in pravzaprav nikakršnih prireditev. Šele zdaj, po dveh letih in pol, pravzaprav vidim, koliko je to nekaterim pomenilo. S prijetnim začudenjem berem te neverjetne izjave, polne hvaležnosti!
Rad bi se zahvalil vsem sodelujočim, ki ste bogatili in plemenitili moja dela s svojimi spontanimi miselnimi utrinki, pogumno izraženimi na socialnih omrežjih. Brez vas tak projekt ne bi imel smisla. Še posebej bi se rad zahvalil Janezu Križaju, ki me je spodbudil, da se za dva meseca ‘preselim’ v Studio Metro in Iztoku Černetu, njegovemu lastniku, ki mi ga je v času pandemije velikodušno dal v uporabo. Izjave poslušalcev so zbrane spodaj.

 
 


 


 

Svet se je ustavil v mučni tišini, a umetniki in glasbeniki so začeli navezovati čustvene povezave z ljudmi. Ne le, da je Mihovo igranje bilo predvajano v živo, šlo je za improvizirano glasbo, ustvarjeno v danem trenutku. Občutke, ki so porajali čustva, podobe narave, miru in spokojnosti, je prenašal na poslušalce medtem, ko jih je živel. V nesnovnem svetu nam je njegova glasba dala krila, da poletimo preko meja in delimo čustva in podobe z ostalimi poslušalci.
Mihove improvizacije so bile srečanje s sanjami.
Valentina Gambar

 

_________________________________________

 

Pričela sem spremljati koncerte na socialnih omrežjih in med njimi zasledila klavirske improvizacije, ki so kar vabile k poslušanju. Spomnile so me na film August Rush in pričela sem slediti frekvencam zvoka in ritma. Ponovno sem glasbo doživljala, ne le poslušala. Neskončen užitek, ki je popeljal v dimenzije, kjer si ponovno stopil v stik s samim seboj in vedel, da bo vse v redu. Vibrirala je ljubezen, ki jo večkrat delim in širim med najmlajše, ki jih že vrsto let vzgajam in kateri ob Mihovi glasbi v času počitka, potujejo v svet klavirskih improvizacij, tako kot jaz v času epidemije. Obdobje epidemije nas je močno zaznamovalo, pa vendar lahko rečem, da so nas Mihove klavirske improvizacije še bolj.
Hvala Miha.
Petra Koritnik

 

_________________________________________

 

V času epidemije nas je zagrabil krč. Tako miselni kot čustveni. Borba z nevidnim sovražnikom je kmalu ostala prava mala državljanska vojna. Nekateri so izgubili ljubezen do sočloveka, nekateri svojo človeškost, nekateri svoje bližnje. In kaj je bolj človeškega in tenkočutnega kot glasba, ki izvira iz nas? Ko nekaj časa nismo imeli možnosti poslušati glasbe v živo, nas je reševala naša iznajdljivost – koncerti na socialnih omrežjih. Mihova glasba je bila zame v tem obdobju nekaj, kar je blažilo ta krč, v katerem smo se znašli, nekaj, kar nagovarja v nas tisto, kar nas dela ljudi in nas navdaja z lepoto. Zato lahko brez ironije rečem, da bi jo zdravniki lahko pisali na recept.
Lev Honsić

 

_________________________________________

 

Vsak večer sem se, kot otrok pravljice pred spanjem, veselila minut čarobnih akordov izpod Mihovih prstov. V času izolacije nam je bila to dnevna doza kulture. S svojo glasbo nas je dvigal iz negotovega sivega vsakdana v mavrični svet domišljije in nas povezal in navdal z občutkom pripadnosti in socialne vključenosti. Tega smo bili tiste dni vsi najbolj lačni.
Maestro, hvala za razvajanje!
Vesna Kralj

 

_________________________________________

 

V časih negotovosti in kaosa izgubimo nadzor nad upravljanjem lastnega življenja in zdrami se umevanje medsebojne sooodvisnosti. Umišljanje sveta skozi prizmo individualnega se naravno umakne umišljanju skozi prizmo kolektivnega. Situacija nas nagovarja k drugačnim načinom razmišljanja in delovanja, nimamo pa še vzpostavljenega modusa za “preklop”. Ko je zaradi epidemiološke situacije prišlo do nekakšne zamrznitve odzivov in beganja k slehernemu izhodu iz situacije na ravni individualnega, je bil Mihov projekt kolektivnih tipk zmožen kanalizirati svojevrstno partnerstvo doživljanja, ki neguje in žanje edinstvene prispevke vsakega člana neke skupnosti k celoti. Poslušalci so se ovedli, da so skupaj del nečesa večjega, kar ima vrednost po sebi in je hkrati primarni oprijemljivi modus za iskanje poti izhoda iz negotovosti. Sodelovala sem pri sami zasnovi tega projekta, ki je bil že s svojim poimenovanjem, še v “normalnih časih”, mišljen kot poslušalcem in avtorju ponujena inovacija za kolektivno soustvarjanje emocij in glasbe, ki sta v nenehnem prepletu. Pot za obujanje spečih potencialov kolektivne zavesti.
Aktivizem preko iskrenosti umetnosti!
Meta Kokalj

 

_________________________________________

 

Sama ideja o interaktivni improvizaciji na klavirju ter spletnim sporočanjem poslušalcev med samo izvedbo, ki lahko hipno vpliva na sam tok skladbe je izziv za oba – izvajalca in poslušalca. Ob zavedanju povezave, ki je sicer tudi prisotna ob klasični koncertni izvedbi nekje v dvorani, je tu spoznanje, da vstopamo v sam proces skladbe, ki se bo nenehno gradila tudi iz besednih asociacij – nekakšen izvir z brezmejnim dotokom energije. To je skladbi, ki je nastajala, dalo neko dodatno dimenzijo in ob njenem koncu je na nek način brez besed obstal izvajalec tudi sam. Tako kot mi poslušalci. Obstal pred dejstvom, da je na neponovljiv način – enkrat in edinikrat v vesolju ustvaril nekaj, kar izpolni do konca in te preseneti pred samim seboj. Tako kot slikarja, ki se brez načrta vsede pred prazno belo platno in nemo opazuje abstraktno kompozicijo, ki nastaja v polzavedni ekstazi in prinaša iz nekega paralelnega sveta neskončnih možnosti pridih čiste lepote in skladnosti.
Janez Jarc

 

_________________________________________

 

Kot pesniku mi je ustvarjanje Mihe Renčlja še posebej blizu. Cenim kreativnost, tudi improvizacija v glasbi mi je blizu. Je pa to namenjeno sladokuscem, tako v glasbi kot poeziji. Blizu smo si.
Ivo Frbežar

 

_________________________________________

 

Ko smo se naenkrat znašli zaprti za zidovi naših domov in je naše svobodno gibanje bilo omejeno ter prepovedano, so Mihove glasbene improvizacije bile kot obliž na rane in so zdravilno vplivale na mnoge od nas. Izvirna ideja livestream prenosa “žive” glasbe je bila nekaj zelo posebnega, lepega in neponovljivega, predvsem pa nesebična gesta širši skupnosti,
ki je ne bomo nikoli pozabili.
Iz srca hvala, Miha!
Ana Delin

 

_________________________________________

 

Vsak večer malo pred 20.30 sem šla v ”lekarno” k Mihi Renčlju na njegov FB profil po ISO PILS – isolation piano impro live stream. Ugasnila sem luč, se ulegla na tla, zaprla oči in absorbirala M2020R. Ob poslušanju izredno čutnih klavirskih melodij izpod pianistovih čarobnih prstov sem si ustvarjala čisto svoje zgodbe. Vsak dan znova. In znova. In znova. Do 7. maja, ko je bila na vrsti zadnja – 50. Kakšni sem dala tudi naslov in ob posnetku zapisala nekaj besed na Mihin zid. Njegove melodije, poslane mu iz Vesolja, so me odpeljale v neverjetne svetove onkraj zemeljskih razsežnosti.
Taja Užnik

 

_________________________________________

 

Neverjetno čarobno je delovala ta glasba name v času, ko so bile zaradi koronavirusa povsod omejitve, nobenih koncertov, v zraku pa je vladal nek tesnoben občutek. Komaj sem čakal, da se priklopim na tok sproščene improvizacije. Nov način, vabilo k igri asociacij, drugačen pristop, ki je vzpodbujal k aktivnemu sodelovanju v zvočnem dogodku, mi je spontano priklical že pozabljene sanjske podobe in pokrajine, ki so se nizale ena za drugo na krilih domišljije.
Oaza za dušo v času pandemije!
Vojko Hren

 

_________________________________________

 

Z Mihovo glasbo sem se srečala marca 2020, ko je s svojim občinstvom na Facebooku delil niz klavirskih nastopov v sklopu ISO PILS. V tistem negotovem času sem spoznala, da nismo nikakor imuni na vrhunsko glasbo. Mnogi med nami si nismo bili geografsko blizu, toda vsak Mihov akord nas je povezal z nečim izjemno lepim, mističnim in nenavadnim, predvsem pomirjujočim. Kakor vsak pisatelj napelje bralca k interpretaciji dela, je tudi ta umetnik z asociacijami prebudil domišljijo in zavest svojih sledilcev. To je le še en znak, da vrhunski izvajalec in njegova glasba najdeta pot do poslušalcev in pustita pečat v času.
Marijana Tomašević

 

_________________________________________

 

S humorjem preganjamo hudobnega duha, pravi Martin Golob. Z glasbo, pa smo v času, ko nas je COVID pregnal za zaprta vrata svojih domov, preganjali osamljenost. Glasbenik Miha Renčelj nas je vsak večer popeljal v čudoviti svet zvočne omame. Lepota večernih improvizacij na klavirju, je na nek način povezovala ljudi, nosila sporočilo o resnici in Miha je bil vsak večer njen glasnik. Dobra stvar pri glasbi, ki te zadane je, da ne čutiš bolečine, daje krila umu,
polet domišljiji in šarm ter radost življenju.
Helena Sever

 

_________________________________________

 

Miha je ustvarjal čudovite melodije, polne frekvence Zavedanja. S temi melodijami v ozadju bi lahko predvajali vse grozote vojn sveta in bi vse izgledalo kot nek izpet film, ki se rola in rola vedno znova kot neskončno kolesje človeško vzpostavljenega sistema. Prav tako bi lahko predvajali strahove in reakcije prodanih umov in teles, ki so podlegli propagandi in se krčijo v agoniji strahu, jeze in sovraštva. Melodije so sporočale da je vse in da bo vse dobro.
Saša Medved

 

_________________________________________

 

Takrat sem ob Mihovi glasbi veliko pisal in s tem nekako upodabljal dojemanje njegovih not v času, ki sem ga doživljal in je puščal svoje sledi, ki so se strnile v skupnih večerih.
Primož Trček

 

_________________________________________

 

Ko sem v času izolacije leta 2020 prvič slišala pianista Miha Renčlja, mi je bilo takoj jasno, da poslušam izjemno nadarjenega glasbenika. Njegovo čutno igranje improvizacij me je pritegnilo k spremljanju čarobnih melodij, ki nam jih je ponudil vsak večer znova. Tako zelo prizemljen, pa vendar povezan z vsem, kar ni od tukaj, nam je v tistih dneh z vsem svojim bitjem zaigral iz globin duše in ganil mnoge. V času polnem številnih preizkušenj in izzivov smo potrebovali prav to: dotik nežnosti, glasbo, ki predrami in zdravi.
Fanika Križaj

 

_________________________________________

 

Že Nietzche je rekel: “ Without music, life would be a mistake.” Še bolj smo se tega lahko zavedali v času, ko nismo mogli obiskovati koncertov in drugih umetniških prireditev. K sreči nas je Miha Renčelj razveseljeval s svojimi online koncerti, s čudovito klavirsko glasbo in nam tako požrtvovalno krajšal otožne dni.
Hvala, Miha!
Sofija Vukelj

 

_________________________________________

 

Bili so za nas takrat novi časi, ki so se podaljševali po stevilčnem traku leta. Iskali smo rešitve zase, zato so nam glasbene nevihte prišle še kako prav, da smo lažje spreminjali navade,
ki smo jih poznali od prej.
Natasa Lužar

 

_________________________________________

 

V času Mihovih improvizacij je bil lockdown tudi v Srbiji in moja punca je bivala v drugem mestu. Vsak večer sva si kupila pokovko in sok in poslušala lepe melodije. Še danes sva skupaj in še vedno se spominjava tistih večerov z nasmehom! Hvala Miha!
Saša Pavičević

 

_________________________________________

 

Spominjam se, da sem takrat, ko sem poslušala Mihine improvizacije, zelo težko ubesedila svoja doživljanja. Zdelo se mi je, da bi vsak moj občutek, ukalupljen v besede vse pokvaril. Njegova glasba, ki je (bila) čarobna, me je pomirjala, kot bi bila glas iz vesolja, ki mi je nežno sporočal: “vse je ok, vse je tako kot morabiti, sprejmi, dihaj, bodi tukaj in zdaj, uživaj, še veliko lepega je na tem svetu.”
Maja Mustedanagić

 

_________________________________________

 

Skozi obdobje lockdowna, ko smo bili prisiljeni živeti bolj umirjeno in statično, nas je njegova glasba preko sanjarjenja popeljala v prebujanje upanja. Bila je doživeta, melodična in čustvena. V njej je tlela sla po življenju, pa čeprav onkraj trenutno dosegljivega.
Alenka Bašković

 

_________________________________________

 

Miha je s svojim kvalitetnim glasbenim programom tistemu času dodal svojo noto in nam večkrat dokazal, da se z vztrajno voljo zmore prav vse.
Mateja Krajnik

 

_________________________________________

 

Lahko bi rekla, da je Miha s svojo glasbo v naše domove prinašal mir, sprostitev in veselje v tistem zoprnem času, ko smo bili zaprti.
Lijana Dejak

 

_________________________________________

 

Mihova glasba nam je prebujala prelepe občutke v tistem zmešanem času in nas ponesla nekam, kjer je mir in spokoj in problemi so za nekaj časa izginili. A le do zadnje note – nato pa nas je spet čakalo prebujanje v realnost tistega čudnega in nerazumljivega obdobja. Hvala Bogu da nam pošlje take ljudi na našo zemljico.
Nataša Kozlan

 

_________________________________________

 

Čudovit zvok klavirja, ki me je ponesel v čustveni svet. Vsak ton me je spomnil na eno od čustev, ki sem ga čutila v določeni situaciji. Vedno me je nekako pomirilo ter opomnilo, da moram biti hvaležna za to kar mi življenje da. Za vse preiskuse, za padce in tudi veselja, ljubezni! Vse to me dela močnejšo!!
Maja Feher

 

_________________________________________

 

Ko smo v času lockdowna bili z vseh strani obdani z negativnimi informacijami, so bile večerne improvizacije Mihe Renčlja glasba sproščujoče vedrine in svežine, ki je odnašala vse nakopičene negativne dnevne vsebine. Sprostitev za glavo, dušo in telo in kot bi z zvokom sporočal: “Kreativnosti se ne da zapreti, niti omejevati, saj je kot voda, ki zmeraj najde svojo pot in izhod.” Sem prepričana, da vsi, ki smo v tistem času spremljali njegove mojstrske klavirske improvizacije, ta del pogrešamo. Zato z veseljem pozdravljam odločitev o izdaji albuma.
Irena Rojs

 

_________________________________________

 

V času, ko nismo smeli nikamor, so nas Mihove improvizacije odnašale na druge planete. Bil je 100% odklop od tega sveta.
Barbara Volk

 

_________________________________________

 

Pri poslušanju prejekta Keys, sploh v živo, me je zmeraj prevzel občutek miru in sproščenosti. Zato sem se temu primerno vnaprej tudi pripravil v meditativni položaj in jih nestrpno čakal vsak dan. Dandanes jih še vedno poslušam s CD-ja vedno, ko se želim sprostiti in predvsem umiriti od vsakodnevnega vrveža.
Kristjan Hlaj

 

_________________________________________

 

Nenadna sprememba naših navad je bila popestrena z mirno glasbo veličastnega klavirja. V težkih časih nam majhne stvari kot je poslušanje glasbe dajejo velik pomen. Ob poslušanju smo pozabili na čas, stresne trenutke in si ustvarili nepozabne spomine.
Mateja Markelj

 

_________________________________________

 

V času izolacije smo bili še bolj soočeni sami s seboj in našim nezavednim. V marsikom se je prebudilo marsikaj. Vsekakor je lepo videti, da so se pri Mihi razprostrla krila kreativnosti in ustvarjalnosti. Zelo lepo in navdihujoče. Želim mu Srečno še naprej.
Ingrid Veber

 

_________________________________________

 

Čas kovida je bil predvsem čas psihološke vojne; prav v tem obdobju sem z največjim veseljem prisluhnila klavirskim improvizacijam Mihe Renčlja, ki je s svojimi nebeško lepimi glasbenimi motivi razsvetljeval moj notranji svet; Miha, hvala ti za prelepe trenutke glasbene izpovedi, ki naj bodo ovekovečeni na tvojem glasbenem albumu!
Darka Poljanec

 

_________________________________________

 

Miha se v svojih improvizacijah nežno, a odločno sprehaja po občutjih časa in jih prevaja v presenetljivo globoko občutene glasbene misli samotne, prve karantene. Resnično; tipke so črno-bele in ustvarjalec iz-reden, a najbolj nas objame iskrenost, ustvarjalnost, simpatična zahtevnost njegovih občutenih in drznih kompozicij.
Andrej Koritnik

 

_________________________________________

 

Vzpostavljanje stika s seboj in čista radost v občutenju ” vse bo redu”. Hvaležna za te trenutke.
Jeanine Žveglic

 

_________________________________________

 

Svet se je ustavil, hodila sem čez mesto in nikjer ni bilo nikogar. Občutje je bilo tesnobno in strah je naraščal z vsakim dnevom v marcu. Bila sem sama, fant je obtičal v Bruslju in vedela sem, da ga vsaj še kak mesec ne bo nazaj. In ob vsej tej negotovosti sem za pol ure vsak dan odvrgla skrbi v tej glasbi. Doživljala sem jo kot meditacijo. Vsaka nota je imela svoj dih in izdih. Spet je bil mir, ki je prinesel upanje na boljše čase. Resnično mi je bilo lepo se umiriti vsaj malo, vsaj kdaj …
Irena Nose

 

_________________________________________

 

Ko je človek zaprt, ga muzika lahko popelje na najbolj romantično potovanje.
Nataša Boltar

 

_________________________________________

 

V času lockdowna sedim na kavču. Vsa potrta z občutkom zaprtosti v brezizhodno situacijo, kateri ne vidim konca. Čakam na Miho. Zagledam ga na ekranu. V tistih nekaj minutah igranja na klavir sem ponovno začutila svobodo. Hvala!
Anna Andolšek

 

_________________________________________

 

Zaprta znotraj meja svoje občine, izolirana v svoj balonček, sama. Miha je poskrbel, da je bil ta nenavadni čas odtujenosti preprosto blažen. Ob nalaganju polen v kamin, prasketanju ognja, katerega soj je preseval skozi kozarec terana, je z glasbo napolnil moj prostor in srce. Vse omejitve so postale sladka sreča …
Mojca Lavrič

 

_________________________________________

 

V času, ko je vse obstalo in se je zdelo, da je čas ugasnil, je zažarela Muzika. Bolj kot kadarkoli je trenutek tišine napolnila klavirska glasba. In tam sva se srečala. Ujeta v večnost.
Mojca Stegovec

 

_________________________________________

 

Spominjam se, kako sem med lockdownom komaj čakala klavirske improvizacije Mihe Renčlja. Dajalo mi je občutek svobode, temačne misli so odletele in priletele pozitivne. Vsekakor spodbujam izdajo albuma.
Sophia Andolšek

 

_________________________________________

 

To je glasba, ki pomiri duha, ki te navdahne k razmišljanju in ustvarjalnosti. Klavir mi je že od nekdaj eden lepših inštrumentov, ko pa nekdo tako z občutkom improvizira kot Miha, pa postane poslušanje glasbe zadovoljstvo. Zelo super tudi kot ambientalna glasba za ozadje.
Igor Cej

 

_________________________________________

 

Ker sem se takrat počutila kot ptica v kletki, sem si vse skupaj lajšala s pobegi v nek imaginarni svet. Pri tem je bil njegov doprinos enormnega pomena. Brez njegove glasbe bi bila brez kril. Njegovo igranje je bil zagon za vzlet, obenem pa božajoča spremljevalka v deželi Nije.
Tamara Surina

 

_________________________________________

 

Mihova glasba mi predstavlja veselje, da duha ljudi kljub vsemu ni mogoče utišati, zapreti, voditi za nos, držati za vrat in hkrati žalost ob dejstvu, da to nekateri kljub vsemu poizkušajo. Ne glede na vse, ostaja svobodni in vseprisotni duh in Miha ga razdaja skozi svoje prekrasne improvizacije. Hvala!
Peter Jeraj

 

_________________________________________

 

Mihove improvizacije so mi pomagale odložiti del bremena tistega časa iz svojih pleč. Lažje sem dihala in se soočala z izzivi vsakega dne posebej.
Helena Sirotka

 

_________________________________________

 

Poznate občutek, ko si tukaj pa nisi tu? Ko si v trenutku obsijan s trenutkom blaženega obstoja? No, temu rečem poslušanje …
Dejan Žuna

 

_________________________________________

 

© Miha Renčelj / Avtorsko zaščitena vsebina
en_GB